
Deze koolhydraatarme bloemkoolschotel uit de oven bevat weinig koolhydraten, en is daardoor geschikt voor alle koolhydraatarme diëten.
In het recept wordt geen vlees toegevoegd, maar dit kan natuurlijk nog worden toegevoegd als je het dieet niet zo nauw wilt nemen. In dat geval kun je er bijvoorbeeld stukjes kip aan toevoegen, rul gebraden gehakt, stukjes kalkoen, of een ander soort mager vlees.
Voedingswaarden per portie
Kcal 311
Koolhydraten 12,78 gram
Proteïne 11,99 gram
Vet 23,50 gram
Het gerecht is geschikt voor 4 personen.
Recept Koolhydraatarme bloemkoolschotel uit de oven
Ingrediënten
1 bloemkool
2 eetlepels boter
200 milliliter melk
100 milliliter room
1 eetlepel meel
1 snufje nootmuskaat
1 snufje zout
1 snufje peper
geraspte kaas
Boter om de ovenschaal in te vetten
Bereiding
- Oven voor verwarmen op 180 graden.
- De bloemkool schoonmaken, de stronk en de bladeren verwijderen, en verdeel de bloemkool in roosjes. Eventueel kun je de roosjes nog in zout water 30 minuten laten staan om ongedierte zoals slakjes te verwijderen. Daarna de bloemkool goed wassen onder stromend water.
- Kook de roosjes gaar in kokend water met wat zout.
- Leg de bloemkoolroosjes op een ingevette ovenschaal.
- Smelt de boter in een pannetje. Voeg de bloem toe aan de boter en laat het een beetje zweten.
- Giet de melk en room erbij en laat onder voortdurend roeren op middelhoog vuur indikken. Op smaak brengen met de nootmuskaat, het zout en een snufje peper.
- Giet de saus over de bloemkool. Bestrooien met de geraspte kaas en in de voorverwarmde oven op 180 °C boven- en onderwarmte gedurende ongeveer 20 tot 30 minuten bakken.
Tip:
- Als je wilt, kun je ook gebakken spekblokjes aan de saus toevoegen.
- En je kunt natuurlijk voordatje de bloemkool in de ovenschaal doet er ook diverse kruiden en specerijen aan toevoegen, zodat het gerecht een andere smaak krijgt. Hiermee kun je zelfs uitgebreid variëren.