
Chia eiwitbrood is ideaal voor iedereen die koolhydraatarm wil eten. Het kan worden belegd zoals normaal brood op een zoete of hartige manier en bevat superfood chia en lijnzaad, dat vol zit met waardevolle voedingsstoffen is. De zaden zwellen op tijdens de spijsvertering en zorgen zo voor een langdurig verzadigd gevoel. Omdat ze veel water in het lichaam binden, is het belangrijk dat je voldoende drinkt.
Door het hoge kwarkgehalte is het chia eiwitbrood erg smeuïg en blijft het lang vers. Als het te vochtig voor je is, kun je het zonder problemen roosteren. Zelf vind ik het zelfgemaakte eiwitbrood het lekkerst met plakjes avocado en ei of dun belegd met kaas en tomaten. Maar ook lekker met kwark en vers fruit.
Voorbereiding: ongeveer 15 minuten
Kooktijd/baktijd: ca. 60 minuten
Totale tijd actief: ongeveer 75 minuten
Rusttijd: 1 uur
Ingrediënten voor een broodvorm
6 eieren
500 gram magere kwark
100 gram gemalen amandelen
4 eetlepels chiazaad
100 gram lijnzaad
4 eetlepels amandelmeel
1 pakje bakpoeder
10 gram broodkruiden
1 theelepel zout
2 eetlepel sesamzaad
Bereiding Chia eiwitbrood
- Het chia eiwitbrood is in een handomdraai klaar. Eerst mix je de eieren met de kwark.
- Neem dan je lijnzaad en sesam en maal ze grof met een vijzel of kruidenmolen. Dit is belangrijk zodat het lichaam de waardevolle ingrediënten kan opnemen en verwerken.
- Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe aan het ei-kwarkmengsel en meng alles goed zodat er een homogeen deeg ontstaat. Als je wilt, kun je specerijen of kruiden naar keuze aan je eiwitbrood toevoegen. Gebakken uien, in blokjes gesneden gedroogde tomaten en oregano zijn ook echte aanraders.
- Neem nu een broodvorm en bekleed deze met bakpapier. Voeg dan het chia eiwitbrooddeeg toe en laat het nog een uur in de vorm rusten. Als je wilt, kun je het brood bestrooien met wat pompoen- of zonnebloempitten.
- Je eiwitbrood bak je vervolgens 60 minuten op 180°C boven- en onderwarmte.