5 negatieve effecten die dreigen bij een koolhydraatarm dieet

5 negatieve effecten die dreigen bij een koolhydraatarm dieet

Het ketogeen dieet heeft super-koolhydraatarme diëten weer trendy gemaakt. Maar zoals elk extreem dieet, hebben zeer koolhydraatarme diëten negatieve bijwerkingen. Deze vijf gevolgen vormen een bedreiging voor extreem koolhydraatarme diëten. Iedereen die wil afvallen, zal vrijwel zeker resultaat zien als hij of zij zich aan een koolhydraatarm dieet houdt. Het vermijden van koolhydraten kan zinvol zijn, vooral voor mensen met hardnekkig buikvet.

Het probleem hiermee: het dieet kan ook verschillende negatieve effecten hebben.

Vooral bij de extreem koolhydraatarme vormen zoals het keto-dieet of het Atkins-dieet, waarbij slechts 20 tot 50 gram koolhydraten per dag zijn toegestaan, kunnen er ernstige bijwerkingen optreden.

Hoofdpijn

Tijdens de eerste paar dagen van een koolhydraatarm dieet moet het lichaam aanzienlijke aanpassingen maken om over te schakelen van de voorkeursvoorraden energie, glucose en glycogeen (gemaakt van suiker en koolhydraten) naar ketonen. Dit zijn chemische verbindingen die in de lever worden gemaakt door vetten te verbranden. De fysieke effecten van deze overgang worden gewoonlijk de “keto-griep” genoemd. Met name hoofdpijn kan optreden aan het begin van het dieet.

Volgens voedingsdeskundigen en dokters zal je lichaam ongeveer drie of vier dagen na het starten van het dieet beginnen met het maken van ketonen en dan in een staat van ketose komen, waardoor de hoofdpijn vanzelf zou moeten verdwijnen.

Slechte adem

De aanwezigheid van ketonen, en met name aceton, in de adem kan ervoor zorgen dat de adem fruitig en soms onaangenaam ruikt.

Zwakte en vermoeidheid

De eerste paar dagen nadat je low carb bent geworden, kun je je moe of zwak voelen terwijl het lichaam op zoek is naar een brandstofbron om glycogeen te vervangen. Dit is een andere bijwerking die meestal verdwijnt zodra ketose begint.

Diarree of obstipatie

Als je complexe koolhydraten zoals bonen en peulvruchten plotseling schrapt, krijgt je lichaam ook minder vezels binnen. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom mensen gastro-intestinale problemen zoals constipatie of diarree krijgen als ze een ketogeen dieet of een ander koolhydraatarm dieet volgen. Obstipatie en/of diarree zijn volgens de deskundige de meest voorkomende bijwerkingen van het dieet.

Het goede nieuws is dat het probleem te voorkomen is: het eten van niet-zetmeelrijke groenten en noten ondersteunt de vezelinname. Bijvoorbeeld broccoli en macadamia-noten.

Spierkrampen

Spierkrampen kunnen verschillende oorzaken hebben: uitdroging, kaliumtekort of magnesiumtekort.

Volgens experts is de kans op krampen bijzonder groot vanwege de extreme veranderingen die het lichaam moet aanbrengen bij een koolhydraatarm dieet.

Blijf gehydrateerd: 11 kopjes water per dag is een goede richtlijn. Bovendien vinden magnesiumsupplementen nuttig.

Negatieve effecten van koolhydraatarm voedsel zijn niet altijd te vermijden. Sommige bijwerkingen, zoals een slechte adem en hoofdpijn, zijn onvermijdelijk. Anderen, namelijk constipatie, spierkrampen en mogelijk zwakte en vermoeidheid, doen dat wel.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.Maar daardoor is het gewicht vaak een probleem, loopt hij wat af om op gewicht te blijven, maar komt toch regelmatig te veel aan, en moet dan weer extra gewicht verliezen.

Gerelateerde berichten

Parijs dieet

DR. Cohen Dieet / Parijs dieet

Een synoniem voor schoonheid, een goed verzorgd lichaam en een verbazingwekkende, gezonde gloed zijn heel vaak Franse vrouwen. Ja, er wordt gezegd dat Franse vrouwen niet dik…

Zone dieet

Zone dieet

Het zone dieet bestaat uit 3 grote en 2 bescheiden maaltijden per dag (1000 tot 1500 kilocalorieën) in de juiste verhoudingen samengesteld. Elke maaltijd zou voor 40…

Suikervrij dieet

Suikervrij dieet

Een suikervrij dieet is een gezonde variant op een koolhydraatarm dieet. Het doel is om de bloedglucosewaarden te normaliseren en snel gewicht te verminderen. De essentie van…

South Beach Dieet

South Beach Dieet

Wat is het South Beach Dieet? Het South Beach dieet is een hit geworden bij veel mensen over de hele wereld. Zowel bij mannen als bij vrouwen….

SIRT Dieet

SIRT dieet

Over het SIRT dieet Het SIRT dieet combineert energiebeperkingen via de voeding met de behoefte aan sirt foods. Dit zijn producten met plantaardige stoffen die de aanmaak…

Reinigingsdieet van Dr. Mayra

Reinigingsdieet van Dr. Mayra

Het Dr. Mayra Dieet is een therapeutisch reinigingsdieet dat niet alleen gericht is op het ontgiften van het lichaam, maar ook op het veranderen van eetgewoonten die…

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden, en om ons websiteverkeer te analyseren.  Cookie Verklaring